Nuorten uusi radiokanava

Mikä yhdistää Helsingin ja Tampereen seutua? Monikin asia, mutta ei vähiten fiksut ihmiset ja erinomainen kulttuuritarjonta. Kumpaakin tarvitaan myös onnistuneen ja kiinnostavan radiokanavan pyörittämisessä. Ja siitä on kyse, kun uusi radiokanava valloittaa eetterin. Luvassa on viihdykettä ja parasta mahdollista ajanvietettä etenkin niille, joista keski-ikä ja ankea aikuisuus ei ole vielä imenyt kaikkea iloa ulos. Päinvastoin, nyt on tarjolla lisää mielenkiintoista ja aistit avaavaa kuultavaa radiotaajuuksilla. Erityisen tilanteesta tekee se, että tämä uusi radiokanava on keskittynyt tietylle maantieteelliselle alueelle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että geneerisen selityksen sijaan kuulijat saavat nauttia sisällöstä, jolla on merkitystä juuri heille. Tietoa ja kiinnostavia yksityiskohtia paikallisista asioista, vinkkejä ja käytännön ideoita – ei vain koko maailmaa ja ihmiskuntaa syleilevää saivartelua. Elämää on joka puolella, mutta parasta se on juuri Suomessa ja etenkin Helsingin ja Tampereen seudulla.

Paikallisuus tekee radiokanavasta kiinnostavan

Paikallisuus tekee radiokanavasta kiinnostavanRadio on monella tapaa kiinnostava media. On sanottu, että radiossa on paras kuva, mikä aluksi tuntuu oudolta, mutta pohdittuaan asiaa hetken, ymmärtää mistä on kyse. Paras kuva ei ole se, jonka joku on viiden sumentavan, kirkastavan tai kaunistavan filtterin läpi ottanut, ja lopuksi vielä ennen Instagramissa julkaisua käsitellyt moneen otteeseen. Paras kuva on se, jonka on itse saanut muodostaa mielessään. Tällainen tapa niin sanotusti nähdä asioita on tilanteen kokijan itsensä kannalta aina paras. Se kehittää aivoja ja ajattelua aina enemmän kuin passiivinen valmiiden kuvien tuijottaminen. Niin toimii tämäkin uusi radiokanava: se tarjoaa kuulijoilleen virikkeitä, joita jokainen hyödyntää omalla tavallaan. Se tarjoaa musiikkia ja ideoita, jotka voivat tuoda uusia näkökulmia kuulijan elämään tavoilla, joita ei voi edes ennalta arvata. Uusi radiokanava on aina kokeilun arvoinen juttu, sillä se ei vaadi kuin muutaman klikkauksen ja pienen hetken aikaa.

radiokanavaVaikka radion kuuntelu noin yleensä on kehittävämpää kuin vaikkapa itseään toistavan Instagram-feedin selailu päivästä toiseen, se ei tarkoita, että on sama millaista ohjelmaa kuuntelee. Ensinnäkin on kanavia, joissa ei ole lainkaan ohjelmaa: tällöin radio on pelkkä automaatti, jossa algoritmi soittaa suosituimpia pop-hittejä päivästä toiseen. Tasapaksun ja lattean soiton keskeyttävät ainoastaan mielikuvituksettomat ja tylsät mainokset. On siis syytä kysyä, millainen on hyvä radiokanava? Elämä on nimittäin liian lyhyt huonojen ohjelmien kuunteluun. Hyvä uusi radiokanava olisi sopiva sekoitus viihdyttävää sisältöä ja hyödyllistä tietoa, ja tietysti musiikki on myös tärkeä asia. Kokonaisuus ei saa olla puuduttavaa asiantuntijamonologia jostain vaikeasta tieteellista aiheesta, mutta ei myöskään pelkkiä masentavia julkkisjuoruja.

Paikallisuus kunniaan myös radiossa

Hyvä radioasema tarjoaa siis sopivassa suhteessa laadukasta musiikkia sekä asiaa ja viihdettä. Yksi ehdottoman myönteinen asia on paikallisuus. Jos radiokanava lähestyy kaikkia asioita hyvin globaalista näkökulmasta, se kadottaa jotain olennaista. Radiolla on mahdollista hyvin nopeasti reagoida ajankohtaisiin asioihin, jotka tapahtuvat juuri nyt. Toisin kuin vaikkapa TV, jonka julkaisukoneisto on huomattavasti raskaampi ja vaikeammin liikuteltavissa. Radiotoimitus on käytännössä yksi ihminen ja pari pientä laitetta, jotka liikkuvat hetkessä sinne, missä tapahtuu tarjoten kuulijoilleen suorana lähetyksenä tunnelmaa tapahtumien keskipisteestä.

Kun radiokanava on paikallinen, se voi toimia juuri näin. Koska radiota kuunnellaan autolla ajaessa, pyöräillessä ja muissa vastaavissa tilanteissa, tällainen ajankohtainen tieto vaikkapa liikenneonnettomuuksista on juuri hyödyllisimmillään radiossa. Helsingin ja Tampereen alueeseen keskittyvä uusi radiokanava haluaa palvella juuri oman alueensa ihmisiä pitäen kuulijat tietoisina tärkeistä tapahtumista, ilmiöistä ja uutisista. Kaikki kiinnostava on vain yhden klikkauksen päässä.